2021. február 9., kedd

Amerika útjain-Chicago

 Chicago,legtöbbünknek Michael Jordan ,Scottie Pippen,Dennis Rodman, Nikolics Nemanja vagy a Vészhelyzet című sorozat jut eszünkbe.

 Chicago az USA harmadik legnépesebb városa, 2,7 millió lakossal (külterületekkel ez majdnem 10 millió, egy harmad magyarországnyi területen). Jelentős gazdasági központ az Egyesült Államok egyik legészakibb államában, a Nagy-tavak, azon belül is a Michigan-tó közvetlen szomszédságában.

 


 A város a Chicago névet az egyik, az újkor idején még itt élő indián törzstől kapta, ugyanis akkoriban ezt a vidéket végtelen mocsaras láp borította,így pedig ráragadt a „Checagou” elnevezés (tükörfordításban: fokhagyma, vadhagyma).

 Később az ide települő európai gyarmatosítók is ezt a nevet használták az itteni folyóra – jobb elnevezés híján. (Az is igaz, hogy akkoriban még „Chetagu” és „Shikago” volt. A 19. század közepe óta több tucatnyi becenév ragadt a városra, ezek közül pedig egyértelműen „A szeles város” a legnépszerűbb és legszélesebb körben elterjedt ragadványnév. Ez az elnevezés először 1858-ban került említésre a Chicago Tribute egyik akkori számában, de igazán hírhedtté a The Sun című lap tette 1880 körül, amikor egy cikkben a szerkesztő így hivatkozott rá. 1893-ban is előtérbe került a név, amikor a New York-i képviselet így gúnyolta ki a város időjárását, a Világkiállításért vívott intenzív harcban.

 Viszont a gúnyolódás a visszájára fordult – ugyanis a chicagóiaknak megtetszett a név, és innentől már ők is így kezdtek el hivatkozni magukra.


 

 A város számunkra ismert története a gyarmatosítással kezdődött a 18. század derekán, majd akkor normalizálódott a helyzet a gyarmatosítók és az őshonos potawatomi indiánok között, mikor egy haiti származású férfi összeházasodott a helyi törzsfőnök lányával. A boldogságos frigy viszont nem tartott sokáig, ugyanis a származása miatt bezárták őt a detroiti börtönbe, és a függetlenségi háború teljes egészét ott töltötte. 1795-ben egy kereskedelmi központ létesült a mai Chicago területén, majd 1803-ban egy erőd is létesült a településen. Ez azonban nem sokkal később, 1812-ben egyenlővé vált a földdel a brit-amerikai háború során. Ez olyannyira kihatással volt a terület életére, hogy senki sem mert ide utazni/költözni egészen 1833-ig. Ez az év viszont vízválasztóként funkcionált, mert ekkor 350 lakos települt le a hajdani erőd helyére. Ez év augusztusában lett Chicago a település neve, a városi rangot pedig négy évvel később szerezte meg, amikor csatlakozott Illinois államhoz.


 

 Ahhoz, hogy a város mai arcát megérthessük, meg kell ismernünk a múltat, amiben megszerezte ezt a mostani arculatát. 1871-ben egy hatalmas tűzvész elpusztította az akkori település jelentős hányadát, így szükségessé vált a annak újjáépítése. A városépítési láz rengeteg extravagáns ötletet hozott magával, de ezzel párhuzamosan a lakosság száma is robbanásszerűen növekedni kezdett, olyannyira, hogy 1900-ra 1,7 millió ember lakta már a várost.

 

Egyeseket egy-két emlékfoszlány emlékeztethet arra, amikor 1920-tól kezdve Al Capone szépen lassan az irányítása alá vonta a várost, és egészen borzalmas állapotok uralkodtak egészen 1931-ig, a hírhedt maffiavezér börtönbe zárásáig. Ebben az időszakban jelentősen megcsappant a település külföldi reputációja, ennek ellenére sok múzeum és kiállítás eleveníti fel a gengsztervezér uralmát.
 
A Sears Tower, ami 1973-ban nyitotta meg a kapuit a nagyközönség előtt, a világ legmagasabb épülete volt a maga 442 (527) méteres magasságával egészen 1998-ig, de azóta is az egyik legnépszerűbb látnivaló Chicagóban, és a város egyik jelképe lett.A Sears Tower névhasználati joga 2003-ban lejárt,2009-ben Willis Towerre keresztelték ,mivel az épület nagy részét a londoni székhelyű Willis Group Holding bérelte ki,ezzel megszerezve az elnevezési jogot is.

 

Chicago leghíresebb sugárútja a Magnificent Mile, ahol az égbe nyúló épületek között egymás után sorakoznak a világhírű márkaboltok, apróbb butikok, hatalmas hotelek és remek éttermek. A város ezen részére a csillogás jellemző, nem valószínű hogy néhány dollárért kincsre lelünk, egy igazi kényeztető bevásárláshoz és egy fantasztikus ebédhez viszont nehezen találhatunk ideálisabb helyet.

Ha már ezen a környéken járunk, akkor feltétlenül látogassunk el a Chicago Historical Society-be ahol megismerhetjük a város történelmét, valamint az Art Institute Of Chicago-ba, ahol káprázatos fotó, festmény és szoborkiállítás várja a látogatókat.

 A Museum Campus Chicago egyik legérdekesebb látnivalója, mely összesen 3 múzeumot foglal magába. Egyrészt ott van az Adler Planetarium és Astronomy Museum, ami egy káprázatos csillagászati kiállítással várja a vendégeket. Másrészt ott a Field Museum, mely egyedülálló természettudományi gyűjteménnyel rendelkezik. Végezetül pedig a John G. Sheed Aquarium, ahol számos állatfaj képviseli magát.


 

 Ha számunkra a kikapcsolódás nem csupán abból áll, hogy megnézzünk a város összes múzeumát és látványosságát, hanem hogy egy kicsit szórakozunk is, akkor a Navy Pier a nekünk való hely. A sétány hatalmas óriáskerékkel (melyről be lehet látni az egész partszakaszt), műjégpályával, ringlispílekkel, mini-golf pályával és kis bazárokkal várja a látogatókat.

Pihenni lemehetünk azonban a partra is, ahol több vízi sportot kipróbálhatunk, vagy csak egyszerűen élvezhetjük a kellemes napsütést. Akik pedig inkább az állatvilágban való gyönyörködés közben tudnak igazán feltöltődni, azok válasszák a Lincoln Állatkertet, mely több mint 1000 különleges állatfajnak ad otthont.

 

A város szülöttei:

Ernest HemingwayIrodalmi Nobel-díjas író 
Harrison Ford – színész 
Walt Disney – filmrendező, producer, rajzfilmkészítő 
Hugh Hefner – a Playboy alapítója, tulajdonosa 
Hillary ClintonBill Clinton egykori amerikai elnök felesége
Gillian Anderson – színésznő (Scully az X-aktákból) 
John Cusack – színész 
Chaka Khan – énekesnő 
R. Kelly – R&B dalszerző, énekes 
Kanye West – rapper 
James Belushi – színész 
John Belushi – színész 
Timothy Zahn – sci-fi-író (Star Wars
Robin Williams - színész 
Billy Zane - színész 
Robert Zemeckis - rendező 
Michael Clarke Duncan - színész 
Michael Madsen - színész 
Tom Berenger - színész 
Michelle Obama - ügyvéd, író

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése