2021. február 8., hétfő

Útmutató fáklya az aranykapu mellett

 Mintegy 30 millió európai áramlott 1820-tól kezdve 100 év alatt az Egyesült államokba a világtörténelem egyik legnagyobb népvándorlása során.A szövetségi kormány 1891-ben hozta létre a Bevándorlási Hivatalt,a központjának Ellis Islandet jelölték ki . 

1897-ben tűzvész pusztított ,ezután a központot vörös téglás négy minaretszerű toronnyal díszített épület formájában építették újjá.Ennek közepét foglalta el a Nyilvántartó Csarnok,amelynek az volt a célja,hogy kiszűrje a nemkívánatos elemeket.

Kezdetben csak a szellemileg visszamaradottak,bűnözők,koldusok és azok és azok tartoztak ebbe a kategóriába akik "undorkeltő és ragályos betegségekben szenvedtek.Idővel más csoportok is ide kerültek,többek között azokat ,akik többnejűségben éltek,prostituáltakat,és az anarchistákat.


 

Kikötés után a tisztviselők a fedélzetre léptek,hogy előzetes vizsgálatot tartsanak.Az első és másodosztály utasai azonnal leszállhattak ,nekik nem kellett Ellis Islanden áthaladniuk.A fedélközben utazóknak viszont igen,akik többségükben szegények voltak,ők azonosító kártyát kaptak,és komp szállította őket a befogadóállomásra.

Ahogy közeledtek Ellis Islandhez ,föléjük magasodott az 1886-ban emelt Szabadság szobor,talpazatán Emma Lazarus zsidó költőnő bronztáblába vésett verssoraival:

"Küldd a fáradtat,küldd az elgyötörtet,

Jöjjön mind,ki szabad lélegzetre vár!

Messzi,nyüzsgő partok páriája,

Új hazádnak földjét,íme,jelzi már

Aranykapu mellet égi fáklya!"


 


A bevándorlók libasorban vonultak be a nagy csarnokba,ahol egészségügyi ellenőrök vizsgálták meg mindenkit betegségek után kutatva.Leggyakrabban a vakságot okozó Trachoma volt az elutasítás oka.Tolmácsok segítségével mintegy 30 kérdést tettek fel az érkezőknek..

A tisztviselők néha rosszul írták le az ideges analfabéta emberek válaszát.Sok bevándorló új névvel távozott Ellis Islandről.A "Johannes"-ből Joe Arness válhatott,egy német pedig csak dadogni tudott "Ich vergesse...",így lett Fergusson.

 


Nyomasztó és kíméletlen eljárás volt ez, erről kapta gúnynevét az állomás :"Könnyek szigete",ám csak keveseket fordítottak vissza. Tíz bevándorlóból talán kettőt utasítottak el ,általában nem azért,mert társadalmilag "nemkívánatosak" voltak,hanem mert az állam terheit növelték volna.

Mihelyt kijutottak a csarnokból,az újonnan érkezettek megkeresték a poggyászukat ,a "csók-oszlopként" emlegettet helyen összeölelkeztek a családtagok,és mind kompra szálltak New York vagy New Yersey felé.Motyójukat magukhoz szorítva elindultak megélhetést keresni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése