2021. február 8., hétfő

Megtalálták a világ legkisebb hüllőjét

 Két példányt is találtak kutatók Madagaszkáron egy aprócska, farka nélkül mindössze néhány centiméteres kaméleonból, amiről úgy gondolják, hogy új faj. A Brookesia nanának, vagyis találóan nanokaméleonnak elnevezett fajról már egy vadonatúj Wikipedia-szócikk is született.

A hüllők osztályába tartozó 11500 ismert faj közül ez az eddigi legkisebb – közölte a Bajor Állami Zoológiai Gyűjtemény, a madagaszkári expedícióban ugyanis német kutatók vettek részt.

A hím nanokaméleon testhossza mindössze 13,5 milliméter, a nőstény valamivel nagyobb, 29 milliméteres a kutatók mérései szerint. 

Fotó: FRANK GLAW/AFP

A kutatók egy lepusztult hegyvidéki erdőben bukkantak a minikaméleonra Madagaszkár északi részén, és feltételezik, hogy a faj máris a kihalás szélén áll. Oliver Hawlitschek, a hamburgi Természettörténeti Központ munkatársa szerint a faj élőhelyét jelentősen csökkentette a fakitermelés, ám a területet nemrég védettség alá helyezték, így a faj túlélhet.

A kutatók megfigyelései szerint a nanokaméleon napközben az esőerdő talaján rendez vérengzést az atkák között, éjszaka pedig fűszálakon rejtőzik el a ragadozók elől.

Fotó: FRANK GLAW/AFP

Az expedíció résztvevői közé tartozó Mark Scherz szerint a nanokaméleon léte a miniatürizáció elképesztő példája. Azok az erdőségek, ahol ezek az aprócska jószágok élnek, összekapcsolódnak egymással, ami azt jelenti, hogy a Brookesia nana esete eltér a miniatűr állatoknál szokásos mintázattól: ezek a fajok ugyanis rendszerint elszigetelt kis területeken alakulnak ki. Az eltérés arra utal, hogy a nanokaméleon méretének csökkenését valami más evolúciós előny indokolja.

A kutatók azt javasolják, hogy a nanokaméleon kerüljön a veszélyeztetett fajok nemzetközi vörös listájára, hogy ezzel is elősegítsék élőhelye megőrzését.

Forrás:qubit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése