2021. február 9., kedd

Amerika útjain-Dallas

 Dallas Texas állam északkeleti részén fekszik,az USA kilencedik legnépesebb városa.Tipikus amerikai nagyváros felhőkarcolókkal, gyorséttermekkel, elképesztő méretű bevásárlóközpontokkal. Minden általában elképesztő méretű Dallasban. A nyolcvanas években a tvben csodálhattuk az akkori autópályákat a sorozat bevezetőjében, mára ennek a százszorosa felépült.A városról legtöbbeknek a Dallas című sorozat jut eszébe.Lakosságának közel 43%-a Latino ez az Egyesült Államok hatodik legnagyobb spanyol közössége.


 

 Egy mondás szerint a mai Dallasban arról lehet felismerni a szegény embereket, hogy maguknak kell lemosniuk a Mercedesüket. Van valami igazság a keleti partról ide települt nagyszámú amerikai előítéletében, miszerint Dallas városa tele van hencegőkkel; de hencegni itt csak annak szabad, aki valamit már elért. Megvetően mosolyognak azoknak az európai bevándorlóknak a láttán, akik folyton az úszómedence szélén akarják lopni a napot. „Euro-trash”, vagyis „európaszemét” – mondják róluk a texasiak. Ugyanakkor előítélet nélkül befogadnak mindenkit, aki átveszi a város ritmusát.

 

Dallas a 1960-as, 70-es években indult rendkívül gyors fejlődésnek, a 2000-es évekre az USA meghatározó közlekedési csomópontjává vált, és fontos pénzügyi és IT-központ is.

Belvárosát magas toronyházak uralják, melyek nagy cégek irodáinak adnak otthont, itt érdemes felkeresni a Reunion Tower-t, melynek tetején elegáns étterem működik, innen csodálatos kilátás nyílik a városra és az azt körülvevő vidékekre. Érdemes végigmenni a város fő utcáján a Main Street-en, mely Dallas kereskedelmi központja, és ellátogatni a West End negyedbe, amely a város szórakoztató és pihenő központja, számos mozival, színházzal, bárral és éjszakai klubokkal. Finom ételeket fogyaszthatunk a Deep Ellum negyed elegáns éttermeiben, és megpihenhetünk a csodálatos Thanks-giving Square-en, ahol gyönyörű szökőkutak és virágos kertek várják az arra járókat.

Keressük fel a város múzeumait, a Dallas Museum of Art-ot, mely egy csodálatos művészeti gyűjteményt mutat be, és a Sixth Floor Museum-ot, mely a Kennedy gyilkosságról szól, John F. Kennedy-t a városban lőtték el 1963. november 22.-én.


 

Fantasztikus élményben lehet részünk, ha felkeressük a város népszerű parkjait, a Mountain Creek Lake Park-ot, ahol egy gyönyörű tó partján pihenhetünk, és a Fair Oaks Park-ot, ahol koncertek és színházi előadások zajlanak, valamint itt található az elbűvölő Dallas Arboretum and Botanical Gardens.

A város híres szülöttei:Owen Wilson,Luke Wilson,Amy Acker(Angel sorozat.),Usher,Jensen Ackles (Supernatural-Odaát).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése