2021. február 7., vasárnap

Kína földjén felépül a Nagy Fal

 A világ leghatalmasabb építményét Kína első császára álmodta meg ,és parasztok ezreinek munkája és élete kellett a felépítéséhez.

A tízévnyi gyilkos robottal,munkások ezreinek élete árán felépült Nagy Fal kígyóként nyújtózik Kína északi határa mentén.A fal az egyesített Kína első császárának,Si Huang-tinek a parancsára épült. A császár i.e.214-ben tábornokát Meng Tient háromszázezer munkással és politikai fogollyal a birodalom északi határvidékére küldte,hogy erődrendszert építsenek.


 

Meng Tiennek az volt a feladata ,hogy a már meglévő szakaszokat,amelyeket az önálló kínai államok már felépítettek,erősítse meg és építse újjá,és még 800 km-nyi szakaszt építsenek meg.A munkálatok könyörtelen tempóban folytak,a fal felépítése hihetetlenül sok ember életébe került,s ezt az árat a parasztok fizették meg.

Azok közül akik a kimerültségtől és a betegségtől vagy a hiányos táplálkozás miatt meghaltak ,sokakat a fal alapozásához kiásott árkokba dobtak vagy a falon belül földelték el őket,hogy lelkük védelmet nyújtson az északi démonok ellen.A hiedelem szerint a hatalmas erődítmény építése haragra gerjesztette őket.

Az építőmunkások északkeleten kezdték el a munkát és nyugat felé haladtak.Ahol volt kőanyag ott abból készítették az alapokat.Az alapra agyagtéglából vagy kőből készült kettős falazat került.A falazat közét földdel és kőtörmelékkel töltötték fel,amit le is döngöltek.


 

A fal építése minden vidéken más nehézségekbe ütközött.Néha meredek hegyoldalakon kellett építeni,és volt hogy a fal egy szakasza belefut a tengerbe ,itt egy hajón vitték be az alapnak szánt kőtömböt,majd elsüllyesztették a hajót.

A fal több helyütt finom sárga lösztalajon áll,és mivel a lösz igencsak rossz építőanyag ,zsaluzatot építettek és összekeverték a földet vízzel és amikor száradni kezdett ledöngölték.Ha volt hozzá anyag téglával és kővel burkolták.A teljes hosszában elkészült fal roppant szilárd erődítménynek bizonyult.

A több ezer torony mindegyikében elfért egy helyőrség,melynek lehetőleg annyi élelmiszer tartaléka volt,hogy akár négy hónapos ostromot is kibírtak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése